A versenyzőnk nem más, mint ez a Darált Sertéshúsként csúfolt páncélos:
Miért is emeltem ki a termék "definicióját"? Később rátérek. Előbb nézzük, mire asszociál az ember ebből a megnevezésből:
Nyamm, fincsi darált hús. A darált sertéshús számomra ezt jelenti: a disznó húsa, némi zsírszövettel le vagyon darálva. A hangsúly a sertésen van, és a húsán, mégegyszer felhívom a figyelmet a termék megnevezésére. Konzerv formájában sózva, esetleg előfőzve tudom elképzelni.
A konzervet vizsgálva először az ára szúrta ki a szemem:
Tudnivaló, hogy ezt egy késő estig nyitva tartó boltban vásároltam, ami alapból legalább 10%al drágább az átlagos boltoknál... Hmmm. 650 forintért kilója. Levesszük a bolt hasznát, szállítási költséget, egye fene, a csomagolást is, hogy az előállítási költséghez jussunk, és hol tartunk? Cirka 400 forintnál. Milyen húsipari termék kerül 400 forintba kilónként? Esetleg a bőrös hátaszalonna, de az is csak a vágóhídról, még fel sem dolgozták. Hogy lehet mégis ilyen olcsó egy kiló darált sertéshús? Mutassa már meg valaki, hogy lehet még akár 650-ér is egy kiló fasza darált húst venni! Ez fából vaskarika, vagy mégjobban eltúlozva, kutyaszarból aranyrög. Hát nézzük:
Hát kérem, itt van a kutya elásva. Olvassuk el figyelmesen a tartalmát. Mi a nádi rigó faszát keres darált sertéshús közt BÚZAliszt, és BAROMFI húspép? De ha már a húsnál tartunk, hogy kerül ebbe a szarságba tüdő és szív? A többi adalékot már megszoktuk, de ezt azért már végképp nem tudom megemészteni...
Ez a szégyenek szégyene. Nem az, hogy létezik ilyen termék, kérem! Mert még ha nem is káros az egészségre, akkor is legyen mondjuk "fehérjekészítmény", vagy "konzervált fehérje", esetleg "darált állati származék" a neve, de ne darált sertéshús! Miféle félrevezetés ez? És milyen megalázó a hentes pultjában pirospozságsan mosolygó friss husi számára! Szégyen, gyalázat! Szégyelje össze magát aki ilyen néven ad el ilyesmit! Visszautalva egy korábbi bejegyzésemre: láthatjuk, a simán "hús" kategóriába belefér minden, ami az állat tulajdonképpen. Ha színhúsról van szó, az "mechanikusan nyert" kellene hogy legyen benne. Nem akarok messzire menni, de gyakorlatilag a megperzselt disznó akár belestül, fosostul, mindenestül mehet a darálóba, ami a végén kijön, az biztosan darált sertéshús néven eladható, az nem baj, ha néhány foga beletörik a parasztnak a csontba. A szagáról ne is beszéljünk, komolyan, szerintem szarostul töltik a cocát a páncélba...
Hányinger gyötör az ilyenek láttán, egy rakás szar, és szerintem fel kéne akasztani, aki ilyesmivel csúfolódik. Most nem? Mondja valaki, hogy nincs igazam! Az megehet egy ilyen konzervet, garantált a háromnapi cifrafosás és hányinger. Ha valaki vegetáriánus, etessen ilyet a gyerekével, az biztos, hogy erre az életre elmegy a kedve a húsfogyasztástól.