Idióta és pocsék élelmiszerek

Idióta nevű, borzalmas minőségű élelmiszerek bemutatásával foglalkozó bejegyzéssorozat.

Linkblog

Nem nevén nevezett összetevők

2008.02.06. 14:50 | Matheus | 1 komment

Az alábbi termékkel kapcsolatban semminemű minőségi kifogásolnivaló nem merült fel, a neve sem olyan érdekes, viszont a tartalmának megnevezései annál inkább. Újabban szeretik különféle neveken nevezni a dolgokat, hátha az ember kevésbé találja ártalmasnak. Vagy épp ellenkezően, egyes neveket szerintem direkt elrettentőre találnak ki, elvéve a vásárló kedvét az adott termék megvásárlásától. Például a zsírszalonnát ma már mint gyártási szalonna kell feltüntetni. Hát nem drasztikusabban hangzik? Mintha úgy gyártanák a szalonnát. A sertést eztán szalonnagyártó kisiparosként is nevezhetnénk...
Nézzük miről is van szó:
pocsekelelmiszer: 1 pocsekelelmiszer: 2














Elsőként a mechanikusan nyert baromfihús keltette fel az érdeklődésem. Hogyan nyerte meg ezt a nevet magának? Csak mert nem hallottam még például elektronikusan nyert baromfihúsról. Az elektromossággal működő, automata sirkefeldolgozó (daráló, stb) gépezet is mechanikusan dolgozza fel a csirkét. Arról sem hallottam még, hogy manapság telekinézist alkalmaznának a hentesek a csirkedaraboláshoz.
Az állategészségügyről szóló 1995. évi XCI. törvény 45. §-ának 11. pontja, 2. §,
3. definíciója alapján: Mechanikusan nyert hús: csontozás után a csontokról mechanikus úton eltávolított hús. Kéremszépen, aki nem szereti a csontot, az bizony mind mechanikusan nyert húst fogyaszt. Harcsafilé=mechanikusan nyert harcsahús...
Ezt külön kell meghatározni, ez gyakorlatilag színhús. Akkor amire simán baromfihús van írva? Abban az esetben minek pöcsölni csontozással! Farhát a darálóba, hadd szokja, a végén úgyis csak baromfihúsnak fogják hívni... De legalább több kálcium jut a paraszt szervezetébe, a sima baromfihús felirat esetén pedig megspórolták az összetevők között külön a csont felsorolását.
Texturált szójafehérje. A textura szóról nekem más jut az eszembe, a textúra, mint felület, grafikai területen. Ezt könnyen megemésztettem, gyakorlatilag az extrudáláshoz hasonló technológiával előállított szójakészítményt takarja. Nade honnan tudja ezt egy átlagember?
A további hozzávalók neve szinte egyértelmű, csupán jelenlétük kérdőjelezhető meg.
A fasírt íze, szaga, állaga megfelelt az elvárásaimnak, azonban az összetevők bekezdést elolvasva azért legközelebb nem fogom meggondolatlanul kiemelni az áruházi fagyasztóból.

Címkék: összetevők hús?

A bejegyzés trackback címe:

https://pocsekelelmiszer.blog.hu/api/trackback/id/tr46327934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drágaságod 2008.02.10. 22:19:03

amikor nagyon lusta az ember főzni,akkó eccer-eccer meg lehet enni...nem igaz angyalom? XD
süti beállítások módosítása